Planta care scade tensiunea, colesterolul și glicemia. Este utilă pentru rinichi și pentru sistemul cardiovascular. Frunzele, florile și fructele de păducel sunt folosite de milenii în fitoterapie: sunt transformate în tincturi, suplimente și băuturi din fructe.
Fructele arbustului sunt folosite pentru a face gemuri delicioase, umpluturi pentru plăcinte și sosuri.
Păducelul ajută la reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol și, de asemenea, normalizează digestia. Iată care sunt proprietățile sale benefice.
CITEȘTE ȘI: Ceaiul de paducel, recomandat de medici. Nu este cel mai gustos, însă are numeroase efecte benefice
Fructele de păducel sunt o sursă excelentă de polifenoli, compuși antioxidanți puternici care neutralizează radicalii liberi ce pot duce la stresul oxidativ. Polifenolii reduc, de asemenea, riscul apariției diabetului de tip 2, a astmului și a îmbătrânirii premature, potrivit medicului rus Dr. Elena Kasimtseva.
„Studiile arată că inflamația cronică duce la dezvoltarea diabetului de tip 2, a astmului și a anumitor tipuri de cancer. În cadrul unui studiu, șoarecilor cu probleme respiratorii li s-a administrat vitexină, un compus care se găsește în frunzele de păducel. Datorită acestuia, a fost posibilă reducerea producției de molecule care provoacă inflamații și reducerea reacției celulelor albe din sânge la acestea”, spune Dr. Kasimtseva.
Păducelul poate acționa ca un vasodilatator, ceea ce înseamnă că relaxează vasele de sânge constrânse, scăzând în cele din urmă tensiunea arterială. ”
Timp de 10 săptămâni, 36 de persoane cu tensiune arterială moderat ridicată au luat zilnic 500 mg de extract de păducel. Ca urmare, tensiunea lor arterială diastolică a scăzut.
Într-un alt studiu, 79 de participanți cu diabet de tip 2 și tensiune arterială ridicată au luat 1.200 mg de extract de păducel zilnic, timp de 16 săptămâni. Performanțele lor s-au îmbunătățit în comparație cu grupul în care subiecții au primit un placebo. Dar pentru a folosi extractul de păducel ca tratament pentru hipertensiunea arterială, sunt necesare mai multe experimente și date”, spune medicul.
„Unele studii arată că extractul de păducel scade nivelul colesterolului din sânge datorită conținutului său de flavonoide și pectină. Nivelurile ridicate de trigliceride și nivelurile scăzute de HDL (colesterolul „bun”) pot cauza dezvoltarea aterosclerozei, adică formarea de plăci în vasele de sânge. Plăcile blochează complet un vas de sânge, ceea ce poate duce la un atac de cord sau la un accident vascular cerebral”, spune medicul.
CITEȘTE ȘI: Plantele care îți păstrează inima sănătoasă: Remediile naturale la care poți apela cu încredere
Fructele de păducel conțin fibre, care îmbunătățesc metabolismul, reduc riscul de constipație și acționează ca un prebiotic. Prebioticele sunt alimente care hrănesc și promovează bacteriile intestinale sănătoase, vitale pentru o digestie normală, potrivit actualno.com.